Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z indyka z sosem pomarańczowym

Dania główne

Autor: dutkiewicz7

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 393

Dodano: 28.02.2008

Odsłon: 1504

pyszne danie z drobiu o nieco egzotycznym smaku

Składniki

  • piersi indyka, 50-60 dag
  • łyżka mąki
  • jajo, łyżka masła
  • łyżka posiekanych migdałów
  • pieprz, sól
  • Sos: szklanka bulionu z kostki
  • 2 pomarańcze
  • cytryna
  • skórka otarta z połowy cytryny oraz pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi indyka pokroić na kotlety, lekko rozbić je tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kotlety zanurzać w rozkłóconym jaju i kłaść na gorący tłuszcz; smażyć 3-4 min z każdej strony. Przygotować sos: pomarańcze sparzyć wrzątkiem osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych otworach, obrać i pokroić w plastry, a następnie na połówki.Do bulionu dodać otartą skórkę, półplastry owoców oraz likier, zagotować.Zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min. Dodać śmietanę, wymieszać, przelać sos do sosjerki. Kotlety ułożyć na ogrzanym półmisku, posypać migdałami. Podawać z sosem pomarańczowym, z dodatkiem ziemniaków lub ryżu i z zieloną sałatą. Uwaga!! Likier pomarańczowy można zastąpić 2 łyżkami białego wina lub wódki oraz łyżeczką esencji pomarańczowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń