Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam kaszą jaglaną. To chyba moja ulubiona -ze wszystkich kasz najbardziej ta przypada mi do gustu. Dlatego też próbuję włączać ją w różne przepisy i dzisiaj proponuję kotleciki z kaszy jaglanej z dodatkiem pieczarek.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Składniki
W garnku zagotowałam 2 szklanki wody. Wsypuję kaszę. Gdy zacznie się gotować, dodaję łyżkę masła i na małym ogniu gotuję ją około 20 minut.
Pozostałe masło roztapiam na patelni, wrzucam drobno posiekaną cebulkę i podsmażam. Dodaję drobno pokrojone pieczarki i startą na małych oczkach marchewkę. Podlewam mniej więcej kubkiem wody i duszę do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem i papryką.
W misce mam już ugotowaną kaszę. Dokładam przestudzoną nieco zawartość patelni i mieszam. Wbijam jajko i dodaję posiekany szczypiorek – ponownie mieszam. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę bułki tartej.
Formuję na dłoni kotleciki, lekko je spłaszczam i obtaczam w bułeczce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron. Kotleciki mają lekko chrupiącą skórkę, a w środku są mięciutkie, pachnące, delikatne. Smacznego!!!