Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotlety z platkow owsianych

Przekąski

Autor: miciunia

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 955

Dodano: 01.10.2009

Odsłon: 15267

Pyszne danie bezmiesne nie tylko dla wegetarian.

Składniki

  • PLATKI OWSIANE, 1,5 szklanki
  • pietruszka, 1
  • marchewka, 1 lub 2
  • cebula, 1mala lub pol duzej
  • przyprawa curry, 2 lyzeczki
  • Papryka slodka, 1 lyzka
  • CZOSNEK GRANULOWANY, pol lyzeczki
  • pieprz ziolowy lub kminek, 1 lyzeczka
  • sol, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • olej, do smazenia
  • bulka tarta, do panierowania
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wsypac platki do miski i zalac wrzaca woda, wody powinno byc tyle aby zakryc platki. Odstawic aby napecznialy.

  2. Zetrzec na tarce marchew i pietruszke a cebule drobno posiekac.

  3. Warzywa dusic na patelni razem z przyprawami az beda miekkie.

  4. Nastepnie polaczyc warzywa razem z namoczonymi platkami i dobrze wymieszac. Mozna jeszcze doprawic do smaku.

  5. Masa jest dosc wilgotna wiec lepienie kotletow moze nie byc proste. Ja dodaje troche maki do masy i bulki tartej. Nakladam lyzka mase na talerz z tarta bulka i formuje kotleciki.

  6. Smazyc na oleju na zloty kolor. Mnie najlepiej smakuja z mizeria lub sosem greckim tzatziki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolciaa 10 sierpnia 2010 Do ulubionych... powrócę do nich w czasie postu ;P zawsze mam wtedy problem ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 01 października 2009 Fajny przepis - jak zrobić coś z niczego :) no i akurat dziś jest Światowy Dzień Wegetarianizmu :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń