Do góry

Desery Przepis na:

Krem czekoladowy

Desery

Autor: adrijah

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 1543

Dodano: 21.05.2008

Odsłon: 31683

następnym razem zrobię odrobinę słodszy

Składniki

  • gorzkiej czekolady, 2 tabliczki
  • kremówki, 20 dag
  • jajka, 2
  • cukru, 4 czubate łyżki
  • Brandy, 1 łyżka
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kremówkę wstawić do lodówki. Połamaną czekoladę rozpuścić w misce wstawionej do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Kremówkę, gdy już będzie całkiem zimna, ubić na sztywno. Jajka umyć w gorącej wodzie i osuszyć ściereczką. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłożyć), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jonita 13 lutego 2014 mmm... w sam raz słodycz na Walentynki :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 13 czerwca 2013 oj ale to musi być pyszne. Na pewno zrobię moim domownikom:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goonieemalpee 05 lipca 2008 Ja ktoregos razu dodalam 1 tabliczke gorzkiej i 1 mlecznej czekolady i wyszlo rownie pysne, co wg. tego przepisu!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń