Do góry

Desery Przepis na:

Krem czekoladowy

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 22.04.2009

Odsłon: 5447

Delikatny i lekki deser, który ucieszy podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy ;)

Składniki

  • żółtka, 4
  • cukier, 4 łyżki
  • czekolada gorzka, 6 tabliczek
  • białe wino deserowe, pół szklanki
  • Śmietana kremówka, 1 szklanka
  • gotowy blat bezowy, 1
  • mieta, kilka listków
  • czekoladowe ozdoby cukiernicze
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka wlej do miski. Wsyp cukier. Utrzyj. Smak masy możesz urozmaicić różnymi dodatkami np. rdzeniem wanilii, odrobiną syropu miętowego, mielonym kardamonem, a nawet szczyptą czarnego pieprzu lub chili.

  2. Czekoladę zetrzyj na tarce o małych otworach lub drobniutko posiekaj. Wsyp do utartych żółtek. Dolej wino. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą i ubijaj, aż masa zacznie gęstnieć (około 20 minut).

  3. Gotową masę zdejmij z kąpieli wodnej. Ciągle ubijając wystudź. Śmietankę ubij na sztywno. Małymi porcjami dodawaj do masy czekoladowej, wymieszaj. Przygotowany krem włóż na około 30-40 minut do lodówki.

  4. Blat bezowy połam na kawałki. Wsyp do pucharków (trochę pozostaw do dekoracji). Nałóż porcje schłodzonego kremu czekoladowego. Przed podaniem udekoruj czekoladowymi ozdobami, miętą i odłożonymi bezami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń