Do góry

Przekąski Przepis na:

Krem czekoladowy

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 31.03.2008

Odsłon: 8381

Porcja zawiera: 350 kcal.

Składniki

  • 2 tabliczki (20 dag) gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • l10 dag cukru
  • 20 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki masła
  • kieliszek (ok. 50 ml) aromatycznego alkoholu np. brandy, koniaku lub wiśniówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • wiórki z białej i gorzkiej czekolady
  • wisienki koktajlowe do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do miseczki postawionej nad naczyniem z parującą wodą. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Czekoladę połam, przełóż do rondelka, mieszając, stop. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na jasną, puszystą masę. Gdy osiągnie ona konsystencję gęstej śmietany, miseczkę wyjmij z gorącej kąpieli wodnej i wystudź masę (ciągle mieszając). Do roztopionej czekolady dodaj miękkie masło, starannie wymieszaj. Wystudź. Zimną masę czekoladową połącz z żółtkami. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno. Bitą śmietanę połącz z żelatyną i masą czekoladową. Wymieszaj z alkoholem. Mus przełóż do pucharków. Schładzaj 2-3 godziny. Udekoruj wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń