Do góry

Desery Przepis na:

Krem czekoladowy do tortów

Desery

Autor: sylvier

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 143

Dodano: 19.07.2008

Odsłon: 102713

Pyszny krem do tortów. Łatwy do zrobienia.

Składniki

  • całe jajka, 2
  • szklanki cukru, 3/4
  • masło bez oleju, kostka
  • sól, szczypta
  • spiritus albo wódka, 25 ml
  • cukier waniliowy, 1
  • czekolada deserowa, tabliczka
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natalka86 03 marca Czy krem jest wystarczajaco gesty?Wyglada pysznie :P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mamusia 03 maja 2014 nie trzeba na parze ubijac. wystarczy roztopiony cukier w wodzie letni o bedzie rownie puszysty krem

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 29 stycznia 2014 czy masy wystarczy na przelozenie i obleczenie duzego tortu? robiam go kiedys ale juz nie pamietam....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 02 czerwca 2013 Warto ten przepis schować do książki, na pewno się przyda :) Pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

keja 28 lipca 2010 Trzeba dodawać bardzo powoli jajka jak i alkochol (najlepiej spirytus,koniak,o wysokim % alkocholu). Nieraz wystarczy jedna łyżeczka za dużo,albo za mocno zakręcić i krem się zważy .... rozdziela . Ale to nie problem . Bierzemy pół kostki masła ,ucieramy i na nowo powoli dodajemy zważony krem . Mieszamy zawsze w jedną stronę ,powoli i dokładnie każdą porcje wkręcamy do uzyskania odpowiedniej twardości kremu . Bardzo pracochłonny,ale najlepszy krem jaki może być . Z podstawowego białego kremu ,poprzez dodanie kawy,kakaa,czekolady,cytryny,lub czegokolwiek ,uzyskujemy smak kremu.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 23 kwietnia 2010 niewiem dlaczego jak robilam ostatnio mase do ciasta(nie ta) i gdy dodalam wodke masa mi sie zwazyla....czemu???

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 17 sierpnia 2009 Zrobiłem ten krem i wyszedł mi świetnie. To jest rewelacyjny przepis. zawsze będę z niego korzystać. Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 18 marca 2009 PIORUNKO TRUDNO ZROBIĆ DOBRY KREM NA WODZIE NIE MUSISZ OD RAZU ZJEŚĆ CAŁEGO.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń