Do góry

Desery Przepis na:

Krem Kawowy

Desery

Autor: k373

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 97

Dodano: 26.10.2008

Odsłon: 16664

Bardzo elegancki deser!

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W 3 łyżkach wrzątku rozpuszczamy kawę, odstawiamy do wychłodzenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozprowadzoną w mleku makę, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę aby mąka straciła smak surowizny.. Do lekko przechłodzonej masy dodajemy wychłodzoną kawę, utarte żółtka, rozpuszczoną w łyżce wrzątku żelatynę. Składniki mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Śmietanę ubijamy. oddzielnie ubijamy pianę z białek. Zimną masę kawową łączymy mikserem z ubitymi białkami i śmietaną. Gdy całość dokładnie się połączy, napełniamy kremem pucharki lub kieliszki do szampana lub wina. (Wierzch deseru można delikatnie posypać kawą rozpuszczalną lub tartą czekoladą). Wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń