Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z groszkiem ptysiowym

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20672

Dodano: 03.03.2009

Odsłon: 2122

Jako pierwsze danie bardzo lekkie w sam raz dla tych, którzy nie lubią długo siedzieć w kuchni :)

Składniki

  • pomidorów, 50 dkg
  • cebula, 1
  • listek laurowy
  • mleka, 1 szklanka
  • masła, 4 łyżki
  • mąki, 1 łyżka
  • bulion drobiowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • mały pojemnik gestej śmietany
  • groszek ptysiowy
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić, przetrzeć przez sito.

  2. Do przecieru dodać 2 łyżki masła, drobno posiekaną cebulę, liść laurowy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru.

  3. Przełożyć do garnka i pod przykryciem, na małym ogniu, dusić pomidory ok. 30 minut.

  4. Gdy będą miały konsystencję kremu, ponownie przetrzeć przez sito.

  5. Na patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać mąkę i mleko, dobrze wymieszać, podgrzać.

  6. Powstały beszamel powoli dodawać do przecieru, stale mieszając.

  7. Postawić na ogniu, dodać 3 szklanki bulionu, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze kilka minut. Podawać ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń