Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa z groszku

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20684

Dodano: 20.05.2009

Odsłon: 3220

Dla miłośników zielonego

Składniki

  • mrożony zielony groszek, 1 opakowanie
  • szarotki, 2-3
  • ser mozzarella, 20 dkg
  • bulion warzywny (z kostki), 1,5 l
  • kwaśna śmietana, 3-4 łyżki
  • masło, 2 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • Gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • grube paluszki grissini, 20 dkg
  • szynka dojrzewająca np. parmeńska lub westwalska w cienkich plasterkach, 10 dkg
  • listki bazylii do dekoracji
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Wrzuć na rozgrzane w rondelku masło. Mieszając usmaż na szklisto. Dosyp groszek i mieszając podduś razem około 5 minut. Dolej gorący bulion.

  2. Poczekaj, aż zupa zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10-12 minut bez przykrycia.

  3. Mozzarellę pokrój w kosteczkę. Kostki sera wrzuć do wrzącej zupy. Mieszając podgrzewaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Następnie zupę zmiksuj blenderem na gładko. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  4. Paluszki grissini ciasno owiń plasterkami szynki. Gotową zupę rozlej do miseczek lub kokilek. Każdą porcję udekoruj kleksem kwaśnej śmietany (lub jogurtu, zupa będzie mniej kaloryczna) oraz listkiem bazylii. Na każdej kokilce z zupą połóż paluch. Od razu podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń