Do góry

Desery Przepis na:

kremówka

Desery

Autor: kaska333

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 297

Dodano: 19.07.2009

Odsłon: 19204

ciasto dlugo zachowuje swiezosc, uwielbiana przez domownikow

Składniki

  • skladniki na ciasto:, ;)
  • 2 szklanki maki, 1 margaryna
  • 1 szklanka smietany, :)
  • skladniki na mase:, ;)
  • 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy, 4 jajka
  • 4 czubate lyzki maki pszennej, 5 czubatych lyzek maki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z maki, margaryny i smietany, zagniatamy ciasto jak na kruche, wkladamy do lodowki na minimum 2 godz, lub nawet na cala noc, dzielimy na 2 czesc, rozwalkujemy cieniutko i kladziemy na blaszki i pieczemy w 190-200 st przez ok 20-25 min gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami, pozostala szklanke mleka miksujemy z jajkami, maka pszenna i ziemniaczana, mieszamy i gotujemy jak budyn, otrzymujemy bardzo gesty budyn ktory wylewamy na jeden plat ciasta i przykrywamy drugim po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem, smacznego

  2. mozna uzyc ciasta francuskiego, do tego bedziemy potrzebowac okolo 70 dag platow ciasta, ja jak robie kremówke to zawsze do masy dodaje 1/2 kostke margaryny lub masla dobrze mieszam i wylewam na ciasto, wtedy boki kremu tak nie wysychaja

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaska333 04 czerwca 2012 to jest na standardowa blaszke 24x40 cm lub podobna

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 16 kwietnia 2012 Jakiej wielkości mają byc blaszki do ciasta?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 07 grudnia 2009 Koniecznie muszę spróbować - zawsze robię z ciasta francuskiego, a dla odmiany będzie to mniej pracochłonna wersja. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbarina 26 września 2009 Mnie nie interesuje czy przepis jest skopiowany czy nie bo robilam ją już dwa razy i jest pyszna... polecam...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń