Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 134
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 33
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 134
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 33
Składniki
Krewetki rozmrozić - najlepiej sparzyć wrzątkiem (można delikatnie posypać vegetą).
Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie solimy, żeby puścił soki.
Bagietkę czosnkową podgrzać wg opisu na opakowaniu lub zwykłą bagietkę smarujemy masłem z wyciśniętym czosnkiem i koperkiem i podpiekamy.
Na mocno rozgrzanego woka lub patelnię wlewamy oliwę z oliwek.
Wrzucamy czosnek i krewetki.
Po kilku minutach podlewamy winem.
Poddusić ok 5 min.
Dodać masło - rozpuścić.
Na koniec dodać pokrojony koperek i wymieszać.
Podawać w naczyniu żaroodpornym, najlepiej na podgrzewaczu z pieczywem czosnkowym, sałatą z vinegrettem (w moich przepisach) lub zielonymi oliwkami.