Do góry

Przekąski Przepis na:

Krewetki po hiszpańsku

Przepis dnia 2008-08-11
Przekąski

Autor: maja30

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 4485

Dodano: 05.02.2008

Odsłon: 20058

Krewetki po hiszpańsku najlepiej smakują z tostami lub bagietką.

Składniki

  • krewetki, 10
  • oliwa z oliwek, pół filiżanki
  • sól i pieprz, do smaku
  • zmielona papryka, szczypta
  • posiekane liście oregano, kilka sztuk
  • masło, 1 łyżka
  • posiekany czosnek, 5 ząbków
  • Posiekana natka pietruszki, 1
  • vermut, 3 łyżki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw robimy marynatę na krewetki, czyli mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, paprykę, oregano, sól i pieprz. Do tego wrzucamy krewetki i marynujemy ok 30 minut. Wyjmujemy z marynaty i podsmażamy na maśle. Potem posypujemy jeszcze papryką, dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilkę smażymy aż nie będą surowe. Całość jeszcze na ogniu polewamy vermutem i pietruszką, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Trzymamy na patelni jeszcze kilka minut zanim podamy danie na talerzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olina102 17 lutego 2012 Wypróbuję z pewnością. Tak jeszcze ich nie jadłam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lalka30 10 listopada 2009 droga Ivono jak jesteś taka znawczynią krewetek to daj swój przepis a pewnie wszyscy skorzystamy a tak tylko narzekasz :))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 28 kwietnia 2009 A tak serio,to czy jadłaś kiedyś krewetki ? Smaży się je dosłownie około 1-2 min (surowe) i to wystarczy....maja być soczyste a nie gumowato-kapciowate i pozbawione smaku.I na 10 biednych krewetek chcesz użyć 5 ząbków czosnku ?
Nawet królewskie tego nie zniosą.Litości !

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 09 listopada 2008 wydaje mi się,że czas smażenia krewetek trzeba koniecznie skrócić bo mogą stać się gumowate,a reszta jak najbardziej ok.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń