Do góry

Przekąski Przepis na:

Krewetki w cieście

Przepis dnia 2008-06-04
Przekąski

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5124

Dodano: 18.02.2008

Odsłon: 46708

W połączeniu z bagietką posmarowaną masełkiem czosnkowym - rewelacyjna przystawka... z ryżem - wyrafinowane danie główne.

Składniki

  • średnie lub duże krewetki, 500 g
  • sok z 1cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • mąka, 200 g
  • mąka kukurydziana, 50 g
  • 1 jajko
  • mleko, 100 ml
  • łyżka oleju
  • spora szczypta proszku do pieczenia
  • przyprawa do ryb Fit up
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • posiekana świeża pietruszka, łyżka
  • piwo, 100 ml (pół szklanki)
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mrożone krewetki koniecznie rozmrozić i odsączyć, świeże w skorupkach - obrać. Skropić sokiem z cytryny, wcisnąć czosnek, dodać przyprawę (ok. dwie szczypty), sól i pieprz do smaku. Wymieszać, można odstawić na ok. 1 godzin do lodówki. Obie mąki, jajko, mleko, olej, proszek do pieczenia, piwo, sól i pietruszkę wrzucić do blendera, zmieszać tak, by ciasto było gładkie o konsystencji gęstej śmietany. Krewetki moczyć w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu, odsączyć na sitku wyłożonym papierowym ręcznikiem. Do krewetek doskonale pasuje hiszpański sos aioli lub salsa oraz nasz rodzimy majonez, czy też sos tatarski :).

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

juti10 16 listopada 2011 Uwielbiam krewetki więc na pewno wypróbuję wyglądają bardzo apetycznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 12 lutego 2011 Wyglada to apetycznie,bede probowala.
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetta73 12 lutego 2011 doskonaly przepis..do ulubionych :)pozdrawiam serdecznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

landryna8215 20 grudnia 2009 A ja dodałam przepis do ulubionych!! Pozdrawiam Poziomkę!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

landryna8215 20 grudnia 2009 "GŚCIU" jeśli Ci nie odpowiada,to po co wciskasz Swoje 3grosze z jakimiś głupimi tekstami,to nie czat,tylko potral dla ludzi którzy gotują lub chcą gotować,chcą się podzielić ciekawymi pomysłami,a ty"GOŚCIU"nie masz się chyba czym pochwalić w swojej kuchni.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wellina 21 lutego 2008 wkurza mnie jak ludzie czepiają się szczegółów typu cebula, rodzaj użytej sałaty itp. Przecież ten portal jest m.in. po to, żeby dzielić się swoimi pomysłami. Jak chcecie mieć "prawdziwe" Carbonara to weźcie przepis z książki...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń