Do góry

Przekąski Przepis na:

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Przekąski

Autor: trele-morele

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 653

Dodano: 28.11.2009

Odsłon: 101938

Danie bardzo smaczne i przede wszystkim tanie. Idealne na obiad jak i kolacje. Jest całkiem proste w wykonaniu.

Składniki

  • Naleśniki:
  • jajka, 3
  • mąka, 1,5 szklanki
  • mleko, szklanka
  • woda, 3/4 szklanki
  • cukier, pół łyżeczki
  • sól, szczypta
  • olej, łyżeczka + do smażenia
  • FARSZ:
  • kapusta kiszona, ok. 20 dag
  • pieczarki, 6-7 średniej wielkości
  • cebula, jedna mała lub pół dużej
  • czosnek, 1 ząbek
  • kostka bulionu grzybowego, 1
  • przyprawy: pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, vegeta
  • Bułka tarta
  • jajko, 1
  • masło i olej, do smażenia
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz: Umyj i pokrój bardzo drobno pieczarki. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na patelni. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje woda. W tym czasie poszatkuj kapustę kiszoną (wcześniej jej nie myj bo straci wszystkie wartości odżywcze). Dodaj do pieczarek i smaż jeszcze chwilę.

  2. Usmażone warzywa przełóż do rondelka, zalej szklanką bulionu grzybowego, dodaj przyprawy, zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem ok. 40 min. od czasu do czasu mieszając. Jeśli zacznie przywierać dodaj trochę wody. PAMIĘTAJ: Robisz farsz a nie sos, woda musi odparować zanim zdejmiesz ją z ognia.

  3. Gdy farsz się dusi usmaż naleśniki:Trzy jajka wbij do miski. Wlej szklankę mleka. Do miski przesitkuj także 1 ½ szklanki mąki. Dodaj łyżeczkę cukru i oleju oraz szczyptę soli. Zmiksuj mikserem na gęstą, jednolitą masę. Wlej niecałą szklankę wody i rozrób ciasto trzepaczką (nie ubijaj mikserem).

  4. Na patelni rozgrzej olej, a jego nadmiar wytrzyj ręcznikiem papierowym (ręcznika nie wyrzucaj- gdy po którymś naleśniku zauważysz, że patelnia jest zbyt sucha, po prostu przetrzyj ją ręcznikiem z olejem). Dużą łyżką odmierzaj porcje ciasta i wlewaj je na patelnie. Smaż po obu stronach na jasno złoty kolor, do momentu aż ciasto przestanie mieć płynną konsystencje.

  5. Na gotowe naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w rulony (cztery boki do środka i zawiń). Panieruj obtaczając najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i smaż na patelni na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marusia26 08 września 2013 To jedna z moich ulubionych potraw. Ale ja najpierw lekko podgotowuję kapustę już posiekaną, mniej zachodu. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zelwanka 25 stycznia 2012 @basga dobry pomysł z tym smażeniem z jednej strony.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

quasid 21 grudnia 2011 Ten przepis na ciasto naleśnikowe to chyba z lasu? Kto daje 3 jajka na taką ilość? to wychodzą dachówki a nie naleśniki i jeszcze ten cukier. Jest mi wstyd za Ciebie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basga 04 grudnia 2010 ja sobie ułatwiam i naleśniki do krokietow smażę tylko z jednej strony-ta druga potem będzie smażona.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 01 grudnia 2009 bardzo są smaczne-też takie robię ale z leśnymi grzybami (sądze, że z pieczarkami też są świetne)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 29 listopada 2009 Danie nie jest trudne ale za to bardzo smaczne,a tak jeszcze do tego barszcz czerwony...swietne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń