Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z barszczem czerwonym to idealne połączenie.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 73
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 192
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 86
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 77
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 73
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 192
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 86
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 77
Składniki
NALEŚNIKI CIASTO: -mąka pszenna - 2 szklanki -mleko - 2 szklanki -woda - 2 szklanki -jajka - 4 szt -sól - 1 łyżeczka FARSZ: -łopatka mielona - 1 kg -czosnek - 3 ząbki -cebula - 1 szt -jajko - 2 szt -bułka tarta - 6 łyżek -sól, pieprz, papryka mielona ostra PANIERKA: -jajko -bułka tarta
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na margarynie z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie.
Farsz: czosnek i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dodać mięso i smażyć przez ok 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Gdy lekko przestygnie dodać jajka i bułkę tartą, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu. Złożyć dwa boki do środka i zawinąć naleśnik w rulon.
Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron. Krokiety można podawać tradycyjnie z czerwonym barszczem lub sosem pieczarkowym. SMACZNEGO.