Do góry

Przekąski Przepis na:

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Przekąski

Autor: wiola1100

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3050

Dodano: 04.02.2010

Odsłon: 73265

pyszniutkie i chrupiące krokieciki,ja robię z podwójnej porcji i połowę zamrażam

Składniki

  • mleko, 2 szlanki
  • woda, 2 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • mąka, 3 pełne szklanki
  • mięso gotowane np wołowe,cielęce,drobiowe, ok.pół kilograma
  • pieczarki, 25 dag
  • gotowane jajka, 4 sztuki
  • Bułka tarta, ok. szklanki
  • olej, do smażenia
  • sól,pieprz,papryka ostra, do smaku
  • cebula
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko,wodę,mąkę i 2 surowe jajka połączyć mikserem i posolić.Przygotować farsz:mięso przepuścić przez maszynkę,pieczarki i cebulę drobno pokroić i podsmażyć (nie rumienić).Mięso,pieczarki i pokrojone na drobno gotowane jajka wymieszać i doprawić do smaku solą pieprzem i papryką.Z ciasta usmażyć nalesniki(zostawić ok. 34 szklanki do moczenia krokietów).Na usmażone naleśnki nakładać farsz i zwijać krokiety następnie każdego krokieta zanurzyć w resztce ciasta naleśnikowego i obtoczyć w bułce tartej , usmażyć.Życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 29 listopada 2010 jolinka być może zbyt długo smażysz naleśniki ja na krokiety bardzo krótko smażę tak żeby były blade nie przypieczone i nie zdażyło mi sie ażeby mi pękały przu zwijaniu,pozdrawiam i życzę powodzenia następnym razem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jolinka 29 listopada 2010 Jak prawidłowo zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety, żeby łatwo je zawijać, bez żadnych pęknięć? To podane w niniejszym przepisie jakoś wyszło mi chyba zbyt kruche. Może coś zrobiłam źle?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 25 października 2010 Krokiety z Twoim farszem też są bardzo dobre, jest to inny smak niż z kapustą kiszoną ale też są bardzo smaczne !
Wojtek może jest to inna bajka ale zaręczam, że też baaardzo smaczne!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wojtek1 06 lutego 2010 Upieram się przy dodaniu do w/w farszu sporej garści ugotowanej (nie koniecznie do miękkości) kiszonej kapusty, dokładnie odciśniętej i przesiekanej ostrym nożem. Zupełnie inna bajka!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 06 lutego 2010 Są pyszne,robiłam takie,ale teraz dodaję uduszoną z mięsm i pieczarkami kaputę kiszoną,to wszystko razem mielę.W jakiej ilości bym nie zrobiła zawsze jest za mało.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

danuta8562 05 lutego 2010 Wyglądają apetycznie,pewno wypróbuję przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonasz 04 lutego 2010 uwielbiam krokiety na pewno spróbuje też tego przepisu bo wyglądają apetycznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń