Do góry

Przekąski Przepis na:

Krokiety z pęczaku w sosie pieprzowym

Przekąski

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 24.07.2009

Odsłon: 815

Kasza sama z siebie bywa nudna - oto dowód, że można inaczej...

Składniki

  • pęczak, 30 dag
  • jajko, 1 szt.
  • lubczyk lub liście seler, 1 pęczek
  • sól, pieprz, do smaku
  • Bułka tarta
  • oliwa
  • masło, 2 łyżki
  • mąka, 1 łyżka
  • bulion warzywny, 1 szklanka
  • zielony pieprz marynowany, 4 łyżki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Zemleć maszynką do mięsa.

  2. Do zmielonej kaszy dodać jajko, drobno pokrojony lubczyk (lub liście selera) oraz przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić ciasto, uformować w podłużne krokiety.

  3. Panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym (ważne!!!) tłuszczu na rumiany kolor.

  4. W przysłowiowym "międzyczasie" zrobić jasną zasmażkę i rozprowadzić ją bulionem; doprawić do smaku sola i dodać zmiażdżony marynowany pieprz.

  5. Gotowe krokiety polać sosem pieprzowym i podawać z sezonową surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń