Do góry

Desery Przepis na:

Królewiec

Desery

Autor: Kiniusia100

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 110

Dodano: 05.01.2010

Odsłon: 6837

Delikatne ciasto z nutką owocową.

Składniki

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Poncz:
  • 5 łyżek wody
  • 1 olejek cytrynowy
  • Masa:
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 gram margaryny
  • 200 ml mleka
  • 150 gram wiórków kokosowych
  • pokruszone ciasto ( z upieczonego biszkoptu ściąć 1/3 ciasta)
  • 1 mały słoiczek dżemu z czarnej pożeczki
  • 1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
  • KREM:
  • 3 serki waniliowe po 150 gram
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • czekolada lub drobne orzechy laskowe do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: białka ubić, dodać cukier i żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na blaszkę 25 x 35 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić i ściąć 1/3 wysokości ciasta i pokruszyć. Ciasto nasączyć wodą zmieszana z olejkiem cytrynowym.

  2. Masa: Margarynę rozpuścić, dodać olejek, mąki wymieszać z mlekiem i dodać do margaryny, chwilę podgotować, aby lekko zgęstniało. Dodać pokruszone ciasto i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na nasączony biszkopt i wystudzić. Na wystudzonej masie rozsmarować dżem pożeczkowy.

  3. Krem: żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a potem rozpuścić w gorącym mleku i wystudzić. Serki wymieszać z żelatyną i wyłożyć na dżem. Posypać czekoladą lub orzechami. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń