Do góry

Desery Przepis na:

Królewski mus czekoladowy

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20674

Dodano: 13.05.2009

Odsłon: 7377

Przepyszny lekki mus czekoladowy to doskonały, niedrogi i prosty w przygotowaniu deser. Smacznego! ;)

Składniki

  • Czekolada mleczna, 10 dag
  • czekolada gorzka, 10 dag
  • margaryna, 15 dag
  • jajka, 6 szt.
  • cukier waniliowy, 3 łyżeczki
  • mieta, kilka listków
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oba rodzaje czekolady dobrze schładzam w lodówce. Po wyjęciu trę na tarce. Do utartej czekolady wsypuję cukier waniliowy.

  2. Margarynę rozpuszczam na parze, dodaję utartą czekoladę wymieszaną z cukrem waniliowym. Przez cały czas dokładnie mieszam. Kiedy wszystkie składniki połączą się na jednolita masę, odstawiam do ostygnięcia.

  3. Przestudzoną masę mieszam z żółtkami jajek. Dodaję ubitą na sztywna pianę z białek. Całość delikatnie mieszam.

  4. Mus przekładam do pucharów i wstawiam do lodówki na godzinę. Przed podaniem pucharki dekoruję bibułkowymi parasolkami i listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń