Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik pieczony

Dania główne

Autor: chimerax

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 36

Dodano: 13.03.2012

Odsłon: 11245

Pyszny i łatwy przepis!

Składniki

  • królik (na dwie osoby 1/3 tuszki, np. comber z udami lub inny fragment)
  • pieprz i sól
  • masło, 1/4 kostki
  • liść bobkowy
  • ocet winny, 1/2 szklanki
  • woda, szklanka
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować zalewę: pieprz w ziarenkach, woda, ocet i liść bobkowy.

  2. Mięso umyć, oczyścić z błon, jeszcze raz umyć. Moczyć w zalewie przez około 2 godziny (ewentualnie można włożyć na noc do lodówki)

  3. Mięso przełożyć do brytfanki, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obłożyć mięso płatami masła i włożyć do mocno rozgrzanego piekarnika.

  4. Po około 30 - 40 minutach podlać wodą. Mięso co jakiś czas polewać sosem. Jeśli woda wyparuje, uzupełniać ją.

  5. Piec około 2 godziny. Podawać z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń