Do góry

Dania główne Przepis na:

KRÓLIK W PIWIE

Dania główne

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 769

Dodano: 26.10.2009

Odsłon: 5979

Królik może w piwie, może w winie

Składniki

  • 1 królik
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 0,5 l jasnego piwa
  • 0,5 l bulionu z kostki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyzki natki pietruszki
  • 3 dkg mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Królika umyć i podzielić na części. Rozgrzać w brytfannie olej i obsmażyć na nim mięso z obu stron.Gdy się zrumieni ,dodać drobno pokrojony boczek, posypać mąką, tymiankiem, natką, solą i pieprzem. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Następnie zalać królika piwem i bulionem,dodać umyte suszone śliwki(bez pestek).Dusić na wolnym ogniu przez półtorej godziny.(w czasie duszenia mięso odwrócić 2-3 razy). UWAGA!: ZAMIAST PIWA MOŻNA UŻYĆ PÓŁ LITRA CZERWONEGO WYTRAWNEGO WINA

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń