Do góry

Desery Przepis na:

Krówka

Desery

Autor: Kiniusia100

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 110

Dodano: 04.01.2010

Odsłon: 11244

Ciasto smakuje bardzo i dzieciom i dorosłym.

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki
  • 200 gram margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 paczki budyniu karmelowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • KREM:
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dekoracja:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mąkę, budynie w proszku, sodę i proszek do pieczenia, a na koniec ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w 180 stopni C.

  2. Krem: odlać od mleka pół szklanki, resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym Pozostałe mleko z mąką wlać do gotującego się mleka z cukrem i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje. Przestudzić masę. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce masy, po uzyskaniu jednolitej masy przełożyć upieczone i wystudzone ciasto.

  3. Dekoracja: puszkę z masą krówkową wstawić do garnka z gorącą wodą na 20 minut potem rozsmarować ją na cieście i posypać płatkami migdałowymi. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń