Do góry

Desery Przepis na:

Krówka ze śmietaną

Desery

Autor: cukiereczek

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 33

Dodano: 19.11.2009

Odsłon: 42741

same słodkości

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szkla mąki
  • ½ szkl. Mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1litr śmietany kremówki
  • 2 śnieżki
  • Karmel, z puszki gotowy
  • orzechy
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić białka. Dodawać na przemian szklankę cukru i żółtka. Następnie doda mąkę i mąkę ziemniaczaną. + proszek do pieczenia. Na końcu + kakao. Piec w 180° C

  2. Po wystudzeniu biszkoptu przekroić go na dwie części. Pierwszą część posmarować warstwą karmelu, posypać orzechami.

  3. Śmietanę ubić na sztywno dodając 2 śnieżki.

  4. Połowę śmietany wyłożyć na orzechy. Na to położyć drugą część biszkoptu, posmarować karmelem, posypać orzechami i reszta śmietany, na to polewa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

violast11 08 grudnia 2009 KAMILKO oto przepis na pyszną polewę która sie nie łamie i łatwo się kroi:


POLEWA:
2 łyżki margaryny
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru

wszystko dajemy do rondelka i mieszamy aż do rozpuszczenia składników. I gotowe !!! Smaczego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elance 08 grudnia 2009 witam! również zrobiłam to ciasto, rzeczywiście,sama słodycz :) tylko tak jak pisała moja poprzedniczka, śmietany jest za dużo, więc lepiej zmniejszyć proporcje żeby nie wyrzucać na marne;) mam jeszcze pytanie, jakiś pomysł na usztywnienie bitej śmietany? bo ciasto trochę się kruszyło i trzeba było się "napocić" przy krojeniu i nakładaniu ;) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lenaDTR 02 grudnia 2009 Czy można wiedzieć jaki ten karmel z puszki firma gramatura??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 28 listopada 2009 właśnie zrobiłam to ciacho i wyszlo fantastyczne, z tym że uważam że za dużo jest w przepisie tej bitej smietany, ja zużyłam około 3/4 , więc można smiało zmniejszyć tą ilość, poza tym pychota..:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kalinka 27 listopada 2009 zastanawiam sie drogie panie czy to ciasto trzymacie w lodówce bo ja ze wzgledu na bitą śmietane tak.prosze was o jakis przepis na polewe ktora super sie kroi i niełamie!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kalinka 27 listopada 2009 a czy znacie jakis fajny przepis na polewe bo kupne są twarde i nienadaja sie ale ogolnie ciacho pychota dzis robilam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 27 listopada 2009 a czy orzechy mają być zmielone?? czy posiekane??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 27 listopada 2009 a czy orzechy mają być zmielone?? czy posiekane?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

daniella 23 listopada 2009 zrobiłam je wczoraj rodzinka się zajadała dzięki za przepis pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 23 listopada 2009 ależ to wygląda apetycznie i pewnie też tak smakuje!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń