Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka owsiane

Desery

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 962

Dodano: 14.03.2010

Odsłon: 10342

Ciastka owsiane chodziły za mną od dawna. Przejrzałam Smakerowe przepisy, poszperałam w spiżarni i na zdjęciu efekt. Pyszne, kruchutkie, rozpływają się w ustach, ale nie przy pieczeniu. I ta frajda dla dzieci ze zgniatania kulek widelcem. Polecam.

Składniki

  • mąka krupczatka, 2 szkl.
  • płatki owsiane drobne, 1 szkl.
  • tłuszcz (dałam 1/2 masła i 1/2 margaryny), 20 dkg
  • cukier, 5 łyżek
  • cukier wanilinowy, 1 szt.
  • rodzynki, 10 dkg
  • kokosy, 5 dkg
  • żółtka, 2 szt.
  • sól szczypta
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski dać tłuszcz pokrojony w niewielką kostkę (ma mieć temperaturę pokojową), mąkę, płatki, sól i cukry - rozetrzeć wszystko w dłoniach ''''na piasek''''. Dodać kokosy, rodzynki i żółtka - zagnieść ciasto z wyglądu jak kruche. Włożyć do lodówki na 1/2 h.

  2. Z ciasta formować kulki wielkości małych orzechów włoskich, układać na blasze, zgniatać widelcem na grubość ok. 1/2 cm. Ciastka nie rozpływają się przy pieczeniu.

  3. Piec ok. 15 minut w temp. 130 stopni, termoobieg, na złoty kolor. Pozostawić na blaszce do wystygnięcia.

  4. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

katarina32 01 lutego PYSZNE ,WŁAŚNIE ZROBIŁAM ,ALE NIE MIAŁAM TYLE RODZYNEK I DODAŁAM ZIARNA SŁONECZNIKA I MIGDAŁY A ZAMIAST CUKRU 2 ŁYŻKI MIODU---PYCHA!!POLECAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 22 września 2010 Cieszę się, że się udały i smakowały. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiarka 21 września 2010 Piekłam 20 minut w 180st. Ale może trochę większe były. W każdym razie pyszne i kruchutkie :) Dzięki!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 19 września 2010 Tak, proszę spróbować z wyższą temperaturą. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiarka 18 września 2010 A jeśli nie mam piekarnika z termoobiegiem? Piec w wyższej temperaturze/dłużej? Proszę o odpowiedź, bo zapowiadają się fantastycznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Manuela73 20 kwietnia 2010 Doskonałe te ciasteczka!!! Właśnie zrobiłam i ostatkiem sił powstrzymuję się przed jedzeniem jeszcze ciepłych:) Dodałam mąkę zwykłą pszenną, bo nie miałam krupczatki. Następnym razem robię z krupczatką, pewnie będą jeszcze bardziej kruche.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 16 marca 2010 Hmm, Suri, szczerze napisawszy, nie wiem. Robiłam z krupczatką - ciastka są na pewno bardziej kruche niż ze zwykłą mąką, ale może spróbuj ze zwykłą, a dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

suri 16 marca 2010 Czy zamiast krupczatki zwykła mąka pszenna też może być?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 14 marca 2010 oj takie ciacho tobym schrupała,wyglądają pysznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń