Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z powidłami

Desery

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2051

Dodano: 28.10.2009

Odsłon: 6376

Proste i bardzo smaczne ciasto, którego słodycz jest delikatnie przełamana kwaśną porzeczką...

Składniki

  • schłodzone masło, 200g
  • Mąka pszenna, 450g
  • cukier, 250g
  • całe jajka, 2 szt.
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • powidła z czarnej porzeczki lub ze śliwek, 150g
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier zemleć na puder.

  2. Na stolnicę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem puderm. Dodać masło i posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto, uformować w kulkę i włożyć na godzinę do chłodziarki.

  3. Rozgrzać piekarnik do 160 st. (termoobeg) lub 180-190 (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.

  4. Oderwać dwie trzecie ciasta i zetrzeć nad formą an pazurkach, po czym ugnieść, aby wytworzył się zwarty placek. Po tej czynności włożyć formę na 5 minut do chłodziarki.

  5. Formę wyjąć i rozsmarować na niej równomiernie powidła, po czym zetrzeć na kruszonkę resztę ciasta.

  6. Włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 29 października 2009 ten pozostały na fotce kawałeczek wygląda tak pieknie i tajemniczo, że sama się zkuszę zeby zrobić to ciasto, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 28 października 2009 O rety! Kadrowanie Smakera ucięło mi zdjęcie. No cóż niedługo znowu piekę to ciasto to dodam nowe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń