Do góry

Przekąski Przepis na:

Kruche pierożki z fetą

Przekąski

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 628

Dodano: 07.01.2017

Odsłon: 637

Ciekawa propozycja na przekąskę – smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Farsz jest dość pikantny – ale taki lubię :)

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka - 350 g
  • Margaryna - 150 g
  • Cytryna - 1 szt.
  • Jajka - 1 szt.
  • Sól - szczypta
  • Nadzienie:
  • Ser feta - 450 g
  • Ostry sos paprykowy - 2-3 łyżki (Roleski - lub Kielecki sos cygański)
  • Sól, pieprz - do smaku
  • 1 jajko - do posmarowania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cytrynę parzymy, osuszamy, na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę, a z połówki wyciskamy sok. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, siekamy z zimnym masłem. Dodajemy jajko, sok z cytryny, startą skórkę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

  2. Fetę mieszamy z ostrym sosem paprykowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ucieramy na gładką masę.

    Kruche ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Na środek każdego nakładamy nadzienie, składamy w trójkąty i zlepiamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jajko i smarujemy pierożki. Pieczemy minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń