Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy z jabłkami

Desery

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 779

Dodano: 05.03.2011

Odsłon: 8066

jest miękki , jak to zwykle bywa ze jabłecznik jeat dobry na drugi dzień , akurat tym można się delektowac zaraz po upieczeniu, polecam

Składniki

  • 20 dkg margaryny
  • ok, 4 szkl, mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko + 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyzki śmietany
  • dodatkowo: 2,5 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy, troszke bułki tartej lub cynamonu
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. margarynę , mąkę z proszkiem , póżniej dodac żółtka utarte z cukrem śmietanę i cukier waniliowy, wyrobic miękkie ciasto , ma odstawac od reki .Włozyc do lodówki na 0.5 godz

  2. podczas gdy ciasto jest w lodówce , przygotowujemy jabłka :obieramy ,ścieramy na tarce o grubszych oczkach , wyciskamy z lekko z soku , nastepnie mieszamy z cukrem waniliowym i bułką tartą lub cynamonem

  3. Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na 2 cześci jedną rozwałkowac i dac na duża blaszkę , układamy przygotowane jabłka i dajemy 2 cześc rozwałkowanego ciasta, można wierzch nakłóc kilka razy widelcem

  4. Pieczemy w temp 190 stopni przez ok, 40 min. Gdy gotowe udekorowac pudrem lub jak wyżej na zdjęciu wg uznania

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolciaa 19 marca 2011 Poproszę kawałek ;) Wygląda pysznie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 09 marca 2011 Pyszne !! :) Moja ciocia robi takie same !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 07 marca 2011 Ale smakowicie wygląda pychota:-)) Uwielbiam szarlotkę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 05 marca 2011 To jest chyba ta szarlotka ,o którą mi chodzi!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń