Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 108
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 247
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 108
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 247
Składniki
1. umyte mięso obgotowuję w wodzie. 2. obgotowane mięso przekładam do garnka z 2,5 - 3 l wody, dodaję liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, marchew, pietruszkę, seler (pokrojone na mniejsze kawałki), por lub cebulę (cebula może być opieczona wcześniej na gazie lub w piekarniku, daje to inny smak zupie). Gotujemy aż do czasu gdy woda zacznie wrzeć, po tym czasie zmniejszamy ogień na minimum (przy indukcji moc ok 3) tak gotujemy przez 1 godzinę i 15 minut. Dodajemy jarzynkę i natkę pietruszki i gotujemy jeszcze około 20 min. Dodajemy trochę przegotowanej gorącej wody (około 250 ml) - jeżeli nie lubimy tłustych zup. Ja dolewam wody bo wolę bardziej delikatne. Po tym czasie (jeżeli nie chcemy by nam pływała cebula lub por czy pietruszka - możemy je wyłowić) wsypujemy (uprzednio wypłukaną) kaszę jęczmienną. Gotujemy około 20 min aż kasza będzie ugotowana. Gotowe.
Pamiętajmy aby: - nie dać za dużo kaszy bo ona mocno zwiększa swoją objętość po ugotowaniu, Możemy: - zamiast pokrojonej marchewki, pietruszki czy selera zetrzeć ją na dużych oczkach na tarle - wersja dla dzieciaczków - możemy użyć innego mięsa, np. skrzydełka z kurczaka czy kaczki, udka, pierś, możemy w ogóle nie dawać wołowiny jeżeli nie mamy lub nie lubimy. Nie pasuje jednak do tej zupy żeberko wieprzowe więc raczej bym odradzała chyba że ktoś lubi