Do góry

Zupy Przepis na:

KRUPNIK

Zupy

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15422

Dodano: 18.08.2009

Odsłon: 10131

Prosta, smaczna zupka.

Składniki

  • mięso z kością (może byc porcja rosołowa), 0,5 kg
  • woda, 2,5 l
  • marchew, korzeń pietruszki, cebula, po 1
  • kawałek selera
  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liśc laurowy
  • ziemniaki (w zależności od wielkości), 2-3
  • kasza jęczmienna, 0,5 szkklanki
  • natka pietruszki lub zioła
  • dla pogłębienia smaku i aromatu grzybek suszony, 1
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso zagotowac w osolonej wodzie, zdjąc pianę. Dodac warzywa i przyprawy (i grzybek), gotowac do miękkości.

  2. Ziemniaki pokroic w kostkę (o boku. ok. 2 cm), dodac do wywaru wraz z kaszą. Podgotowac ok. 15-20 minut. Podawac posypane natką pietruszki lub ulubionymi ziołami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 18 sierpnia 2009 Jejku, ja miałam tak samo, pamietam jak mama stała nade mna i musiałam wszystko zjesc. Wtedy mi nie smakował, teraz czasem... czasem... gotuje , ale grzybowy... dzieci nie namawiam, hi hi :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 18 sierpnia 2009 Oj... jak ja nie lubię krupniku. Mama robiła go często, kiedy byłam mała i musiałam go jeść... Także mam osobistą awersję, ale znam takich, co sie zajadają. ;) Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń