Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik grzybowy

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20671

Dodano: 03.03.2009

Odsłon: 3936

Wymaga trochę czasu, lecz krupnik bardzo smaczny.

Składniki

  • wody, 1,5 l.
  • kosci cielęcych, 0,5 kg
  • marchewka, 1
  • pietruszka, 1
  • cebula opalona na ogniu, 1
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • bulionu grzybowego, 2 kostki
  • kaszy perłowej, 0,5 szklanki
  • ziemniaków, 0,3 kg
  • średnich suszonych grzybów, 7
  • kwaśnej śmietany, 0,5 szklanki
  • mąki, 1 łyżka
  • kilka listków natki do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować wywar z warzyw, kości i przypraw.

  2. Jeśli używamy grzybów suszonych, musimy je umyć i ugotować.

  3. Po ugotowaniu grzyby pokroić.

  4. Przygotowany wywar cielęcy przecedzić, dodać do niego grzyby i przepłukaną kaszę, gotować ok. 15 minut.

  5. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować następne 20 minut.

  6. Na koniec zupę zaprawić śmietaną i mąką oraz dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę z gotowanego wywaru.

  7. Zupę posypać natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń