Do góry

Desery Przepis na:

Kudłacze

Desery

Autor: listek

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 949

Dodano: 14.09.2011

Odsłon: 26301

Bardzo dobry, stary przepis zaczerpnięty z jednego z pierwszych numerów Poradnika Domowego( z początku lat 90-tych)

Składniki

  • maka, 3 szklanki
  • cukier puder, 1szklanka
  • margaryna, 8 dag
  • jajka, 2 małe
  • mleko, 0,75 szklanki
  • Miód, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • Polewa:
  • mleko 3,2%, 0,75 szklanki
  • Margaryna KASIA, 17 dag( to co zostało po wzięciu części do ciasta)
  • cukier, 1 szklanka
  • kakao, 2 łyzki
  • wiórki kokosowe( do obtaczania), 20- 30 dag
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, miód ,mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto wyłożyć na wyścieloną papierem blachę(25x37). Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 min.

  2. Rozpuścić składniki polewy, gdy ciasto nieco przestygnie pokroić na niewielkie kawałki które maczamy w polewie i obtaczamy w wiórkach.

  3. Dodanie miodu powoduje, że ciasto nie jest suche i długo zachowuje świeżość , dlatego też można upiec je na kilka dni przed np. świętami czy planowaną imprezą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 14 września 2011 Uwielbiam takie "kokosanki" (tak je u nas nazywamy). Dawno ich nie robiłam, bo są moim zdaniem trochę czasochłonne i kłopotliwe w robieniu (maczanie w polewie i wiórkach, a potem ich zastyganie na kratce), ale efekt smakowy jest znakomity :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń