Do góry

Desery Przepis na:

Kudłacze

Desery

Autor: listek

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 989

Dodano: 14.09.2011

Odsłon: 27863

Bardzo dobry, stary przepis zaczerpnięty z jednego z pierwszych numerów Poradnika Domowego( z początku lat 90-tych)

Składniki

  • maka, 3 szklanki
  • cukier puder, 1szklanka
  • margaryna, 8 dag
  • jajka, 2 małe
  • mleko, 0,75 szklanki
  • Miód, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • Polewa:
  • mleko 3,2%, 0,75 szklanki
  • Margaryna KASIA, 17 dag( to co zostało po wzięciu części do ciasta)
  • cukier, 1 szklanka
  • kakao, 2 łyzki
  • wiórki kokosowe( do obtaczania), 20- 30 dag
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, miód ,mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto wyłożyć na wyścieloną papierem blachę(25x37). Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 min.

  2. Rozpuścić składniki polewy, gdy ciasto nieco przestygnie pokroić na niewielkie kawałki które maczamy w polewie i obtaczamy w wiórkach.

  3. Dodanie miodu powoduje, że ciasto nie jest suche i długo zachowuje świeżość , dlatego też można upiec je na kilka dni przed np. świętami czy planowaną imprezą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 14 września 2011 Uwielbiam takie "kokosanki" (tak je u nas nazywamy). Dawno ich nie robiłam, bo są moim zdaniem trochę czasochłonne i kłopotliwe w robieniu (maczanie w polewie i wiórkach, a potem ich zastyganie na kratce), ale efekt smakowy jest znakomity :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń