Do góry

Dania główne Przepis na:

KUGELIS - BABA ZIEMNIACZANA

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 09.04.2008

Odsłon: 9894

Porcja: 370 kcal.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • szklanka śmietany
  • 50 dag tłustego twarogu
  • iście mięty
  • 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 2 łyżki drobno pokrojonej papryki konserwowej
  • sól
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, opłukać, utrzeć na tarce o dużych oczkach i odcedzić na sicie. Następnie przełożyć do miski, zalać roztopionym masłem lub margaryną. Do masy wbić 2 jajka, dodać pieprz i groszek konserwowy, przyprawić solą. Całość dokładnie wymieszać.

  2. Do twarogu wbić ostatnie jajko. Dodać posiekaną miętę, paprykę konserwową i pokrojone w drobną kosteczkę ogórki konserwowe. Przyprawić solą, dobrze wymieszać.

  3. Do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej wlać najpierw połowę masy ziemniaczanej, wyrównać powierzchnię. Na niej rozsmarować masę serową i zalać resztą masy ziemniaczanej. Kugelis z twarogiem piec około 1 godziny w temperaturze 175°C. Podawać na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń