Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne,delikatne ciasto,bez pieczenia.Zrobiłam po raz pierwszy i wszyscy się zajadali:)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Mleko skondensowane gotujemy ok. 2-3 godziny,po tym czasie wyjmujemy z garnka i studzimy.Zamiast gotować mleko można dać gotową masę krówkową. Krem karpatkowy przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Śmietanę ubijamy ze śnieżkami i wcześniej namoczoną,roztopioną i rozpuszczoną żelatyną.Można do śmietany dodać odrobinę cukru pudru(ja nie dodawałam i była słodka).
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową,układamy warstwę herbatników,smarujemy karmelem z mleka lub masą krówkową,po czym znów herbatniki,a na to krem karpatkowy.
Następna kolejna warstwa herbatników i na nią śmietana.Całość delikatnie posypać startą czekoladą.Wstawić na 4 godziny do lodówki.Najlepsze następnego dnia,gdy herbatniki zmiękną.
Rada:Zamiast jednej warstwy herbatników można dać warstwę krakersów i też będzie pyszne.Mleko skondensowane zamiast gotować 2-3 godziny(tak było w oryginalnym przepisie),otwieramy,wlewamy do garnka i na małym ogniu ciągle mieszając podgrzewamy,aż zgęstnieje lub dajemy masę krówkową.