Do góry

Przekąski Przepis na:

Kulebiak

Przekąski

Autor: gvlba

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1474

Dodano: 01.01.2010

Odsłon: 8296

Dla amatorów kapusty kiszonej,grzybów i ciasta francuskiego

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapuste kiszona płuczemy i gotujemy (z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego) 2 razy zmieniając wode,studzimy i drobno kroimy.Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostke.Pieczarki kroimy w kostke i podsmażamy razem z pokrojoną cebulą.Odcedzoną,poszatkowaną kapustę mieszamy z pieczarkami i jajkiem,lekko podsmażamy.Orzechy włoskie tłuczemy drobniej i dodajemy do farszu,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką w proszku i starannie mieszamy,podsmażamy ok 10 min.Lekko ostudzony farsz nakładamy na rozwinięte ciasto francuskie i zwijamy,sklejąc boki (tak aby powstał kształt chleba) Wierzch smarujemy białkiem.Ciasto układamy na pergaminie,pieczemy przez ok 30 min w temp 200st C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 21 listopada 2010 Wyśmienity przepis, wczoraj moi goście zajadali się tą potrawą. Polecam. 5)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 02 stycznia 2010 Dodaje do ulubionych, bez względu na to z jakiego będzie ciasta. Lubie takie smaki. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 01 stycznia 2010 Piekłam kiedys kulebiak z ciasta drożdżowego i z farszem ze słodkiej kapusty.Ale może i z ciasta francuskiego jest dobry.Zawsze to jakaś odmiana.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 01 stycznia 2010 Zaznaczam tylko moje zdanie.Prawdziwy kulebiak piecze się z ciasta drożdżowego,bez orzechów włoskich.
Skąd wiem bo pochodzę z Lubelszczyzny i znam tę potrawę od dziecka,sama też ja piekę!!Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń