Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś innego :)
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 16
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 532
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 730
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 16
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 532
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 730
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Rozetrzyj drożdże z cukrem , połową szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki, Dokładnie wymieszaj i odstaw
FARSZ: Kapustę drobno siekamy wrzucamy do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy do miękkości, Gdy kapusta nam się gotuje siekamy cebulę i wrzucamy ja na patelnie, jak się lekko zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy, gdy kapusta jest miękka dodajemy ja do cebulki i pieczarek i dalej dusimy aż do odparowania płynów
CIASTO: Do miski wsypujemy 500 g mąki, dodajemy 3 żółtka- BIAŁKA ZOSTAWIAMY- i jedno całe jajko, pól szklanki mleka, szczyptę soli i sklarowane masło (1 łyżkę) dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po wymieszaniu mamy czas na pozmywanie i uprzątniecie bałaganu bo ciasto musi przez 40 minut stać w ciepłym miejscu po 40 minutach nasze wyrośnięte ciasto należy rozwałkować (grubość ok 1 cm).
Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy ciasto(układamy ciasto tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz blaszki )władamy do środka farsz i przykrywamy "wystającym" ciastem, wierzch smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika , pieczemy ok 40 minut w tenp 180 C