Do góry

Dania główne Przepis na:

KURCZAK CURRY PO INDYJSKU

Dania główne

Autor: Drakanka

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 41

Dodano: 07.05.2009

Odsłon: 7159

egzotyczna potrawa na slodko-ostro. podawana z ryzem lub goracym chlebkiem "pita". jako napoj polecam soki owocowe lub lekkie biale wino.

Składniki

  • kurczak, do 1,2 kg
  • margaryna, 4 dkg
  • duza cebula, 1 szt
  • bulion (rosolek) z kostki, 1,5 l
  • jablka, 2 szt
  • curry w proszku, 3 lyzeczki
  • maka, 1 lyzka
  • mleko z puszki, 4 lyzki
  • sol, szczypta
  • miod, 1 lyzeczka
  • bialy pieprz, szczypta
  • slodka smietana, 4 lyzki
  • rodzynki, 2 lyzki
  • migdaly, polowki uprazone na patelni, 2 lyzki
  • banan, 1 szt
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. kurczaka umyc, osuszyc, pokroic na porcje. margaryne rozgrzac w duzym garnku - mieso obsmazyc w tym na zloty kolor ze wszystkich stron. cebule obrac, posiekac drobno, dodac do miesa i zeszklic. nastepnie zalac bulionem. dusic na malym ogniu pod przykryciem przez 30 min.

  2. jablka obrac, pokroic w kostke. dodac do garnka, zasypac curry, pomieszac. potrawe dusic kolejne 10 min pod przykryciem. po tym czasie wyjac mieso i odstawic w cieple miejsce. mleko z maka wymieszac (bez grudek!) i wlac do powstalego po duszeniu sosu. doprawic sola, pieprzem i miodem. ponownie wlozyc mieso do garnka. krotko podgrzac.

  3. rodzynki (wyplukane), smietane a na koncu migdaly uprzedmio uprazone dodac do potrawy i zamieszac. banana obrac i pokroic w talarki, dodac do reszty pod koniec gotowania, tuz przed podaniem i zamieszac lekko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń