Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe i szybkie danie z nutką orientu. Niezwykle smaczne i aromatyczne.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 76
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 147
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 64
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 76
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 147
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 64
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy solą. Następnie przyrządzamy marynatę z 3 łyżek oleju rzepakowego (najlepiej z pierwszego tłoczenia o intensywnej ciemno - żółtej barwie), utartego kawałka imbiru, przeciśniętych przez praskę dwóch ząbków czosnku, pieprzu, tymianku i 1,5 łyżeczki curry. Obtaczamy w marynacie kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na min. godzinę (im dłużej będą się marynowały, tym lepiej).
Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni (nie trzeba dodawać więcej oleju, gdyż ten z marynaty powinien wystarczyć), następnie dodajemy mrożoną mieszankę chińską (Ja, użyłam tej z Lidla) i dusimy pod przykryciem około 8 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą do smaku. W tym samym czasie gotujemy ryż z kostką rosołową i łyżeczką curry. Podajemy z zieleniną. Smacznego!