Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak faszerowany

Dania główne

Autor: Ania704

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 74

Dodano: 29.07.2009

Odsłon: 2166

Pyszny kurczak na różne okazje :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyj, osusz, natrzyj soląz zewnątrz i od wewnątrz, pozostaw na 1 godz w chlodym miejscu.

  2. Farsz:2 łyżki masła utrzyj z jajkiem , wątróbkęoczyść z żyłek, opłucz i posiekaj . Połącz z masą jajeczną.Dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bulkę.Przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.Wyrób jednolitą dość gęstą masę(jesli jest za rzedka , dodaj trochę bułki tartej ).Na koniec połócz ją z posiekaną natką i 2 łyżkami bardzo zimnej wody .Skrzydelka kurczaka odetnij do pierwszego stawu , zawiąż nicią i przytwierdz do korpusu .Napełnij kurczka dość ściśle farszenem ,zaszyj . Nóżki złóż na krzyż i zwiąż nicią. W blasze rozpuść 2łyżki masła , wlej 2 łyżki wody , ułóż kurczaka , posmarój wierzch łyżką miękkiego masła. Piecz ok 1 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń