Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak faszerowany

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 01.04.2008

Odsłon: 16534

Pomysł na obiad.

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 10 dag czerstwej bułki (np. 2 kajzerki)
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól - czarny pieprz
  • 2-3 łyżki stopionego masł
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ząbki czosnku obierz, zmiażdż, rozetrzyj z solą. Mieszanką natrzyj tuszkę kurczaka. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Włóż do lodówki na około godzinę. Wątróbki oczyść, wymocz, osącz, drobno pokrój. Bułkę namocz w mleku. Koperek posiekaj. Oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Żółtka utrzyj z masłem. Wymieszaj z koperkiem i odciśniętą bułką. Dodaj rozdrobnione wątróbki. Schłodzone białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek ostrożnie połącz z masą. Farsz przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka napełnij przygotowanym farszem lekko upychając łyżką. Otwory zepnij wykałaczkami. Nóżki zwiąż bawełnianą nicią. Tuszkę posmaruj stopionym masłem. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozrzanego do temperatury 180 st. Piecz godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń