Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Generał

Przepis dnia 2010-07-24
Dania główne

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1643

Dodano: 22.07.2010

Odsłon: 47861

Wg pomysłu Magdy Gessler. Pyszne!

Składniki

  • kurczak, 1 szt
  • piwo w butelce, 1 szt
  • pieprz, sól, papryka w proszku, do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, przyprawić, nadziać na otwartą butelkę (pełną) piwa. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220), piec w zależności od wielkości kurczaka ok 2 godziny. :)

  2. Jest smaczny i soczysty z chrupiącą skórką. Główna zaleta - nie trzeba zaglądać, podlewać itd. Rada: na blaszkę na której stoi butelka wlać wodę, wtedy kapiący tłuszcz nie będzie się przypalał i łatwo umyć blachę. Pozdrawiam!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magda_lena 05 lipca 2012 Kurczak na piwie jest w moim menu (przepis zaczerpnęłam ze smakera - też )
Jest bdb - skórka chrupiąca a mięsko kruche - super :)
PS: przed posadzeniem kurczaka na butelce można albo trzeba pozbyć się etykiety z butelki. jest to bardzo proste zanurzam we wrzątku na chwilkę i sama odchodzi :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 03 października 2011 robiłam tego kurczaczka 2x i za każdym razem wszedł pycha:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Netka34 31 marca 2011 Hm, co nam po pieknej skorce, jesli istota rzeczy, czyli mieso-bedzie suche! Musi byc soczyste, bo o to chodzi. A ze skorka mozna sobie dodatkowo poradzic: POD skore reka wsmarowac ziolowe maslo:) i bedziemy mieli dwa w jednym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 30 marca 2011 Tego pomysłu na kurczaka jeszcze nie znałam.Na pewno wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 30 marca 2011 Ja wole te druga wersje,ktora zaleca mimi,ale tak jak mowi-to rzecz upodoban.
W kazdym razie KURCZAK wyglada apetycznie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 15 marca 2011 Przepis super. A z butelka to zależy co chcemy. Jeśli szyjka wystaje to ta skórka będzie lepsza. Jeżeli zaś jest w środku to mięso będzie bardziej wilgotne i kruche :) Pozdrawiam !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ziuja 01 sierpnia 2010 Ale naklejkę z butelki na piwie lepiej zdrapać,przecież to ołów i sama trucizna!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Arabelka 26 lipca 2010 Super pomysł.Warty wypróbowania.Tosca Ty to masz super pomysły.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchniahanny 25 lipca 2010 dziś robiłam tego kurczaka i świetny przepis, rada z wodą na blaszkę jest świetna. Tylko piwko nie ubywało mi z butelki więc lekko je wzburzałam wykałaczką... Mięsko pycha wyszło i czuć piwkiem... Reasumując - POLECAM!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilien 24 lipca 2010 Pierwszy raz się spotykam z sytuacją że szyjka ma wystawać z kurczaka... piwo jest w kurczaku po to aby parując nadało soczystości mięsu.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń