Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak inaczej - danie "jednogarnkowe"

Dania główne

Autor: Sangerta

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 259

Dodano: 20.05.2009

Odsłon: 11145

Oszczędza czas i energię (własną ;o)). Pyszne, lekkie, jednogarnkowe, na codzień i na przyjęcie... Palce lizać...

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. filety lub karkówkę umyć i odsączyć, natrzeć ulubionymi przyprawami i układać płasko na dnie naczynia żaroodpornego o wysokich brzegach (ja mam brytwannę 30x40cm, 11cm wysokości)

  2. warzywa umyć i obrać jeśli tego wymagają, (cukini nie obieramy!) pokroić w grubsze plastry (marchewkę, cukinię, ziemniaki i cebulę) pokroić pieczarki i paprykę w kostkę

  3. warzywa układać warstwami na mięsku w następującej kolejności: ziemniaki, marchewka, cebulka, papryka, cukinia, pieczarki - przyprawić solą i pieprzem.

  4. Zapiekać w piekarniku w temp. 200* ok 35 min. Po tym czasie wyciągnąć z dna kawałki mięsa i ułożyć na warzywach. Jeśli warzywa puszczą zbyt dużo soku, można go odlać.

  5. Zapiekać całość jeszcze ok 15 min, aż mięso się zarumieni

  6. Podawać gorące wprost z naczynia na talerze...

  7. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sangerta 12 czerwca 2009 To danie nie ma szans być "zwięzłe", ponieważ nie ma tu żadnych składników wiążących, więc wyszło Ci prawidłowo - czyli po prostu mięsko z warzywkami... Cieszę się, że smakowało ;o) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helcia 11 czerwca 2009 Czy "to" sie rozwala przy nakładaniu,tzn.maja byc osobno jarzynki i mięsko?Bo mi tak wyszło!Jest pycha...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń