Do góry

Dodatki Przepis na:

Kurczak, kalafior i ... sos musztardowy

Przepis dnia 2008-06-20
Dodatki

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6196

Dodano: 18.06.2008

Odsłon: 54790

przedstawiam Wam moje wiosenno-letnie super trio

Składniki

  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 4 piersi kurczaka (w całości)
  • olej do smażenia mięsa
  • 1/2 kostki masła
  • duży kalafior - ugotowany standardowo
  • sól, pieprz , ziele angielskie , liść laurowy
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej
  • 0,25l śmietany kwaśnej
  • 5 łyżeczek kopiatych dobrej musztardy o wyrazistym smaku gorczycy
  • 3 płaskie łyżki mąki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka doprawić solą i pieprzem, usmażyć z obu stron na oleju i wyciągnąć z tłuszczu. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulkę. W osobnym rondlu rozpuścić masło i zrobić na nim zasmażkę z mąki - ale bardzo jasno ją zasmażyć. Dodać wodę i kostkę rosołową - ciągle mieszając , ilość wody zależy od tego jak gęsty chcemy mieć sos.Jak się zagotuje dodajemy musztardę , po kolejnym zagotowaniu śmietanę. Teraz całość wymieszać , doprawić , włożyć do tego mięso i cebulkę i dusić ok.5 minut. Podaję to danie z kalafiorem , który polewam tym wysmienitym sosem. Mam nadzieję , ze zasmakuje wam taki sposób podania kalafioRA.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń