Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak na butelce z piwem

Dania główne

Autor: antena28

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 1458

Dodano: 10.02.2014

Odsłon: 12134

Kurczak przyrządzony w ten sposób jest soczysty i smaczny, nie wymaga dużego nakładu pracy a warzywa rozpływają się w ustach...

Składniki

  • 1 kurczak około 1,3 – 1,8kg
  • butelka piwa (u mnie ciemne)
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski (można dodać 3 szt. w różnych kolorach)
  • 3 marchewki pokrojone w plastry
  • 3 cebule pokrojone w krążki
  • Kilka ząbków czosnku
  • 8-10 ziemniaków
  • • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, Vegeta, goździki 2-3szt (można dodać przyprawę do kurczaka Prymat).
  • olej lub oliwa
  • cukinia zielona 2 szt.(pokrojona w grubsze plastry lub pół krążki)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka dzień wcześniej posmarować olejem, obsypać solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz przyprawą do kurczaka , do środka włożyć kilka ząbków rozgniecionego czosnku, dokładnie go natrzeć, włożyć do miski, owinąć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

  2. Kiedy kurczak jest już zamarynowany przygotowujemy (obieramy i kroimy) warzywa.
    Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni.
    Dużą blachę do pieczenia wykładamy np. rękawem do pieczenia (rozcinamy rękaw wzdłuż aby była 1 warstwa) rękaw musi wystawać z obu stron blachy –tak aby podczas pieczenia można było nim przykryć warzywa..
    Wykładamy wszystkie pokrojone warzywa + ząbki czosnku w błonkach (nie obieramy go).

  3. Warzywa polewamy olejem (oliwą)posypujemy tymiankiem , solimy, pieprzymy i delikatnie obsypujemy papryką słodką i vegetą . Mieszamy, aby warzywa obtoczyły się w przyprawach.
    Po środku warzyw robimy troszkę miejsca i stawiamy tam butelkę z piwem na której sadzamy kurczaka(szyjka z butelki ma wystawać tuż obok szyi kurczaka), do butelki wrzucamy 2-3 goździki (można też wsypać odrobinę soli lub cukru wówczas lepiej się pieni piwo).
    Wystającymi kawałkami folii do pieczenia przykrywamy warzywa.

  4. Delikatnie przenosząc blachę wstawiamy danie do piekarnika na najniższym poziomie i pieczemy przez ok. 70 minut.( u mnie trochę krócej)
    Następnie odkrywamy warzywa i dopiekamy jeszcze przez około 15-20 minut.
    SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StrawberryHimmel 10 lutego 2014 potwierdzam mięsko przepyszne,idealnie odchodzi od kości-nie jest suche!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Udziec 10 lutego 2014 pyszne,palce lizać i kopytka....i ta skórka chrupiąca...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 lutego 2014 Super danie, a kurczak palce lizać :) u mnie tak wszyscy lubią, że przynajmniej raz w miesiącu musi być :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń