Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak na butelce z piwem

Dania główne

Autor: antena28

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 1336

Dodano: 10.02.2014

Odsłon: 4216

Kurczak przyrządzony w ten sposób jest soczysty i smaczny, nie wymaga dużego nakładu pracy a warzywa rozpływają się w ustach...

Składniki

  • 1 kurczak około 1,3 – 1,8kg
  • butelka piwa (u mnie ciemne)
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 3 marchewki pokrojone w plastry
  • 3 cebule pokrojone w krążki
  • Kilka ząbków czosnku
  • 8-10 ziemniaków
  • • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, Vegeta, goździki 2-3szt (można dodać przyprawę do kurczaka Prymat).
  • olej lub oliwa
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka dzień wcześniej posmarować olejem, obsypać solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz przyprawą do kurczaka , do środka włożyć kilka ząbków rozgniecionego czosnku, dokładnie go natrzeć, włożyć do miski, owinąć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

  2. Kiedy kurczak jest już zamarynowany przygotowujemy (obieramy i kroimy) warzywa.
    Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni.
    Dużą blachę do pieczenia wykładamy np. rękawem do pieczenia (rozcinamy rękaw wzdłuż aby była 1 warstwa) rękaw musi wystawać z obu stron blachy –tak aby podczas pieczenia można było nim przykryć warzywa..
    Wykładamy wszystkie pokrojone warzywa + ząbki czosnku w błonkach (nie obieramy go).

  3. Warzywa polewamy olejem (oliwą)posypujemy tymiankiem , solimy, pieprzymy i delikatnie obsypujemy papryką słodką i vegetą . Mieszamy, aby warzywa obtoczyły się w przyprawach.
    Po środku warzyw robimy troszkę miejsca i stawiamy tam butelkę z piwem na której sadzamy kurczaka(szyjka z butelki ma wystawać tuż obok szyi kurczaka), do butelki wrzucamy 2-3 goździki (można też wsypać odrobinę soli wówczas lepiej się pieni piwo).
    Wystającymi kawałkami folii do pieczenia przykrywamy warzywa.

  4. Delikatnie przenosząc blachę wstawiamy danie do piekarnika na najniższym poziomie i pieczemy przez 70 minut.
    Następnie odkrywamy warzywa i dopiekamy jeszcze przez około 15-20 minut.
    SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StrawberryHimmel 10 lutego potwierdzam mięsko przepyszne,idealnie odchodzi od kości-nie jest suche!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Udziec 10 lutego pyszne,palce lizać i kopytka....i ta skórka chrupiąca...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 lutego Super danie, a kurczak palce lizać :) u mnie tak wszyscy lubią, że przynajmniej raz w miesiącu musi być :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń