Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony w warzywach

Dania główne

Autor: Marietta

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 08.01.2010

Odsłon: 1655

Danie jest łatwe i szybkie do przyrządzenia.

Składniki

  • filet z kurczaka, 1
  • duża cebula, 2
  • por- jasna część, 2
  • papryka najlepiej czerwona, 1
  • duża marchewka, 2
  • oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
  • sól, pieprz, bulionetka, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w półplastry, pora w krązki, paprykę w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wrzucamy jedną bulionetkę i dusimy pod przykryciem nie zbyt długo, bo warzywa dojdą jeszcze w piekarniku.

  2. Filet z kurczaka dzielmy na cześci tak jak nam wygodnie i delikatnie rozbijamy przez folię by nie porozrywać mięsa. Rozbite mięso solimy i pieprzymy.

  3. Do żaroodpornego naczynia układamy warstwę uduszonych warzyw, na to mięso i przykrywamy kolejną warstwą warzyw. Pieczemy 40- 50 min.

  4. Naprawdę polecam danie jest bardzo łatwe i szybkie a do tego smaczne:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń