Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak po chinsku

Dania główne

Autor: agatkamik

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 5

Dodano: 28.11.2009

Odsłon: 2233

latwe do wykonania, stosunkowo niedrogie

Składniki

  • piers z kurczaka, 2 x podwojna
  • ryz, 3-4 torebki
  • mrozona, chinska mieszanka warzyw na patelnie (wszystko jedno jakiej firmy), cale opakowanie
  • fix do kurczaka po chinsku (rowniez firma nie ma specjalnego znaczenia), 2 opakowania
  • sol, pieprz, ewentualnie chili jak ktos lubi wyjatkowo ostre
  • przyprawa do kurczaka (ja uzywam pikantnej z Galeo) lub do gyrosa (tez zGaleo), cale opakowanie
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy ryz w odpowiedniej ilosci wody, zeby nie zrobila nam sie tzw "klucha". Ryz powinien byc lekko twardawy ale nie surowy :)

  2. W czasie jak gotuje sie ryz kroimy piersi kurczaka w kostki o wymiarach mniej wiecej 1,5x1,5cm (zeby latwo bylo je pogryzc :), wkladamy do miski i przyprawiamy. Mieszamy (ja reka :) zeby wszystkie kawalki oblepily sie w przyprawach. Wrzucamy na rozgrzana patelnie skropiona niezbyt obficie olejem i smazymy.

  3. Na osobnej patelni, rowniez rozgrzanej i z olejem, rozmrazamy warzywa ale nie rozgotowujemy, wtedy robi sie papka. Przyprawiamy sola i pieprzem wg uznania. Jak warzywa sa juz miekkie dodajemy je do ryzu i wszystko dokladnie mieszamy.

  4. Do podsmazonego kurczaka dodajemy fix rozrobiony w wodzie wg przepisu na opakowaniu (jezeli uzywamy 2 opakowan fixu pamietajmy ze trzeba dodac wiecej wody). Ja do rozrobionego w wodzie fixu czasem dodaje czosnek w granulkach i jeszcze odrobine go przyprawiam pieprzem i sola. Gotujemy rowniez wg przepisu na opakowaniu. Fix powinien zgestniec i zrobic sie taki fajny sosik.

  5. Ukladamy ryz z warzywani na duzym talezu, na srodek wlewamy kurczakowy sosik i jak ktos lubi, posypujemy startym zoltym serem.

  6. P.S. Zamiast ryzu mozna uzyc np. makaronu ryzowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatkamik 29 listopada 2009 No ale na szczescie nie bede miala okazji podawac tego dania Chinczykom, wiec nie zagoszcze z tego powodu w zadnym obozie pracy :) Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 28 listopada 2009 Łał... kurczak po chińsku zrobiony z fixa i przyprawy do gyrosa. Gdybyś podała to danie jakiemuś chińczykowi, uznałby cię za wroga narodu i zaciągnąłby cię do obozu pracy na dożywocie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń