Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po hindusku

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 07.04.2009

Odsłon: 9943

Kurczak z nutką orientalną. Warto poznać smaki innych stron świata.

Składniki

  • 25 dag długoziarnistego ryżu
  • szczypta szafranu
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, szczypta kardamonu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 mały kurczak z rożna
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż wsyp do osolonego wrzątku, gotuj ok. 20 minut. Dodaj szafran (jeśli używasz całych nitek, namocz je wcześniej w odrobinie gorącej wody). Cebulę obierz, posiekaj. Cukinię umyj, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Pomidory pokrój w kosteczkę. Przygotowane warzywa wymieszaj, rozłóż w żaroodpornej formie, skrop oliwą. Dodaj ryż i posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i kardamonem. Kurczaka pokrój na niewielkie kąski, rozłóż na pozostałych składnikach. Zapiekaj 20 minut w temp. 210 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń