Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Kurczak po polsku Magdy Gessler - składniki: Kurczak po polsku - sposób przygotowania: Kurczaka umyć. Natrzeć wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie zrobić z wierzchu. Odstawić do lodówki. Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać żółtko, ucierać. Białko ubić na pianę i powoli dodawać do masy maślanej. Bułkę namoczyć w mleku, odsączyć, rozgnieść i dodać do masła, znów delikatnie mieszać. Wątróbkę drobno posiekać, tak jak zieleninę. Wymieszać wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, doprawić gałką muszkatołową. Nadziać kurczaka, zaszyć lub spiąć wykałaczkami, Kurczaka przełożyć do brytfanki posmarowanej masłem. Piec kurczaka po polski około 50 minut w temp. 200 st. C. Można na początku podlać wodą. Potem polewać kurczaka powstałym sosem. Kurczak po polsku może być pieczony również w towarzystwie jabłek.