Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po prowansalsku

Dania główne

Autor: wibag

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 59

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 31496

Doskonały na kuchnia party *

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. * Kuchnia party -spędzanie czasu na gotowaniu, degustowaniu i rozmowach o życiu wszechświecie i całej reszcie do białego rana -najlepiej z przeuroczą partnerką lub czarodziejskim partnerem :)

  2. a. otwieramy dobre wino Kalifornia Rose lub coś wytrawnego RPA np. Carpe Green czy też australijskie Jacob''''''''s Creek -cena przystępna, smak mmm bardzo fajny. b. zapalamy świeczki. c. zabieramy sie do roboty.

  3. Mięsko natrzeć solą, czosnkiem, czerwona słodka papryką, obsmażyć i do rondla. wstawić na mały ogień, obficie posypać czerwoną słodka papryką. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, dolać kieliszek wytrawnego wina i dusimy. Winka niestety trzeba dolewać w trakcie. W tym czasie pieczarki tniemy, blanszujemy w osolonym wrzątku i wrzucamy do kurczaka. Dodajemy sporo mieszanki ziół prowansalskich.

  4. Popijamy winko i dyskutujemy o wyższości Bayer Monachium nad Arsenal Londyn :)

  5. Ziemniaki obrane tniemy na talarki i obsmażamy lekko na oliwie, wrzucamy do kurczaka -nie za wcześnie żeby sie nie rozpadły. Cukinię w plastry, paprykę w paski -wszystko do rondla. Próbujemy, doprawiamy solą, czerwona papryką ostrą, ewentualnie czosnkiem, tymiankiem i mieszanką ziół prowansalskich. Jeśli ktoś lubi wyrazisty smak można dodać trochę koncentratu pomidorowego. Całość powinna dusić sie tak długo żeby ziemniaki zmiękły a cukinia i papryka były twardawe.

  6. Jak się ma w zapasie dobre wino to gotowanie wcale nie trwa tak długo, poza tym czas najlepszą przyprawą. No a jeśli partner/partnerka ma zręczne paluszki, to zawsze może zrobić zawijanego ze śliwką śledzika pod śmietanowa kołderką -wyborne dla zaostrzenia apetytu i koniecznie ze śliwowicą ze zmrożonego kieliszka :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń